Erik Vos en Hennie Dijk

Erik Vos maakt unieke handgedraaide schalen en objecten in hout.
Vos bewerkt het hout wanneer het nog nat is, waardoor de schaal pas tijdens het drogen haar definitieve karakter krijgt.

Hennie Dijk

Na de klare taal van de winter
de waarheid is wat je ziet
zaait de lente een zachte verwarring

uit ‘Lente’ van Marc Tristmans

Voor deze expositie heb ik opgeraapt wat in de natuur voor mijn voeten lag. In mijn tuin, of in een bos in Schotland. Ik heb ze afgebeeld met behulp van de ambachtelijke regels en technieken van botanische kunstenaars, die al eeuwenlang wetenschappelijk bezig zijn met de basis van deze materie: beter herkennen door nauwkeuriger te kijken. De techniek van deze werkjes is aquarel, deels op papier, deels op perkament.
De tekeningen zijn van splinters kachel-houtblokken. Ze tonen hun fascinerende sporen van groei. Ze geven mij zo een heel andere kijk op het begrip “dor hout” .
Soms doe ik er een lijstje om. Soms prik het werk met spelden op de wand.
Klaar.
Een kunstje.
Maar Kunst met een hoofdletter komt uit een voor mij onbekende wereld en is voor mezelf ook steeds weer een verrassing.

Biografie
Hennie Dijk-Stel ('53, Heerenveen) doorliep de lerarenopleiding in Utrecht ('74) en studeerde verder aan o.a aan Academie Vredeman de Vries in Leeuwarden, West Dean college in Engeland en de Europese Kunstacademie in Trier.
Vanuit het Friese dorpje Oudwoude laat tuinkunstenares Hennie Dijk-Stel zich inspireren door haar tuin. Ze werkt op papier, paneel of doek die inspiratie uit in diverse technieken: olie- en acrylverf en inkt. In opdracht maakt ze tuinportretten.
Botanisch nauwkeurig werk in aquarel en potlood wisselt ze af met grote doeken van plantaardige details of boeketten.
Voor meer informatie:
www.artuin.nl

Deze tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 30 april 2022.