eigenschappen massief hout

<

HOUT IS EEN NATUURLIJK MATERIAAL

en daardoor zijn mogelijke afwijkingen in kleur en structuur inherent aan het materiaal. Ondanks de behandeling kan de kleur van het hout veranderen door plaatsing in direct zonlicht of kunstlicht. Hout heeft een open structuur en is daardoor onderhevig aan de blootstelling van de luchtvochtigheid.
Massief hout is erg gevoelig voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid.

In de winter draait de verwarming op volle toeren. Het is dan wel aangenaam warm in huis, maar die verwarming droogt de lucht in je huis uit. Een té droog kamerklimaat is ongezond voor ons, onze huisdieren en planten maar ook voor een natuurproduct als hout is dit niet gunstig. Bij een langdurige periode van vrieskou of bij afwisseling van regen en vrieskou kan de relatieve luchtvochtigheid erg laag zijn. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 á 60%. Dan is dit laag, soms amper 30%.
Een natuurproduct als hout kan krimpen en uitzetten. Bij een constante relatieve luchtvochtigheid van rond de 50% wordt dit tot een minimum beperkt. Zo voorkomt u scheurtjes in uw houten meubel.
Tips:

  • Hang waterbakjes aan de radiatoren
  • Zeep je meubel nu vaker, ook licht oliën mag vaker
  • Lucht je huis voldoende
  • Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan
    U kunt ook een hygrometer aanschaffen om de luchtvochtigheid constant te kunnen meten.
    Heeft u reeds scheurtjes ontdekt in uw houten meubel, volg bovenstaande tips op en wacht de periode van vrieskou rustig af. Meestal verdwijnen de scheurtjes vanzelf wanneer de luchtvochtigheid weer op peil is.

HOUT IS EEN HOOGWAARDIG MATERIAAL

en moet met de nodige zorg behandeld worden. Scherpe, hete of vochtige voorwerpen kunnen het houtoppervlak beschadigen. Gemorste vloeistoffen dienen direct weggenomen te worden om vlekken te voorkomen. Het gebruik van 'agressieve' schoonmaakmiddelen en zeker schuurmiddelen wordt afgeraden. Veel vlekken kunnen worden voorkomen door het gebruik van onderzetters en door de inwerktijd van de vlek te verkorten door het tijdig weg te nemen.

KLEINE REPARATIES ZELF UITVOEREN

Bij niet gelakte of kunstmatig gekleurde meubelen zijn kleine beschadigingen goed te herstellen. Vaste en sterke vervuiling zoals sporen van regelmatig vastpakken of rubbersporen van schoenzolen op de tafelpoten kunnen met fijn (korrel 220) schuurpapier weggeschuurd worden. Daarbij moet voorzichtig in de lengte van de houtrichting geschuurd worden. Hierdoor wordt de olie- of zeeplaag die normaal de vervuiling tegenhoudt weggenomen. De oppervlakte bescherming moet na de behandeling weer opnieuw aangebracht worden. Een diepe kras of deuk kunnen door wegschuren of opzwellen (vochtige doek kort onder een warm strijkijzer op de beschadigde plek) hersteld worden. Zo is het herstellen van kleine beschadigingen van uw meubel ook zonder vakkennis probleemloos mogelijk.

ZEEP/OLIE AFWERKING

Standaard worden de massieve meubelen naar keuze afgewerkt met een zeep en/of olie. Het natuurlijke karakter van het hout blijft op deze wijze bewaard. Het onderhoud van gezeepte en geoliede tafels is essentieel om uw meubel in goede conditie te houden, maar ook eenvoudig. Door het meubel regelmatig aandacht te geven blijft het in een goede conditie. Vooral in de wintermaanden is dit erg belangrijk.
Voor meer informatie over onderhoud met zeep: lees het onderhoudsvoorschrift.
Voor meer informatie over onderhoud met olie: lees het onderhoudsvoorschrift.

LAKAFWERKING

Naast de behandeling met olie en zeep biedt Pilat&Pilat een lakafwerking aan. Lakken is praktisch: het meubel is eenvoudig met een stofdoek of licht vochtige doek (niet te nat) af te nemen. Gebruik bij de behandeling van vlekken géén schuurmiddelen, alleen een mild sopje.
Een transparante lak kan gecombineerd worden met een beits. Verder kan eikenhout in een kleurlak gespoten worden, waarbij de structuur van het hout nog zichtbaar blijft. Naast de standaardkleurlakken is een lakafwerking in vrijwel elke RAL of Sikkenskleur mogelijk. Een lak sluit het hout zodanig af dat luchtvochtigheidsverschillen minder invloed hebben op de werking van het hout.
Belangrijk: vloeistoffen niet laten liggen maar binnen 10 tot 30 min. verwijderen. Gebruik onderzetters en zet geen gloeiend hete voorwerpen op het meubel, dit geeft vlekken die niet te verwijderen zijn. Pas op met poreuze vazen en bloempotten, deze kunnen onherstelbare kringen achter laten.

Een gelakt meubel voelt anders aan dan een meubel met olie- of zeepafwerking. Door de lak verdwijnt het contact met het hout voor de gebruiker. Een eventuele beschadiging is lastiger op te lossen. Waar bij een zeep- of olieafwerking een meubel bijgewerkt kan worden zonder zichtbare sporen zal een gelakt meubel veelal geheel geschuurd en opnieuw gespoten moeten worden.

GEROOKT EIKEN

Tijdens het rookproces reageert het looizuur dat van nature in het eikenhout aanwezig is met ammonia. Dit geeft het eikenhout een rokerige kleur. Het roken gebeurt niet door-en-door; de reactie houdt op ca. 1,5 mm onder het houtoppervlak. Het effect van het proces wordt beïnvloed door de concentratie looizuur in het eikenhout, de verdunning van de ammonia en de tijdsduur van de reactie. Na verloop van tijd ontkleurt het gerookte eikenhout enigszins, naar een kleur die het hout van nature heeft. Het roken van andere houtsoorten dan eikenhout is niet mogelijk.