over ons

pilat-en-pilat-pake-sytse-2-mtr-1400x700-tmb-1400

FAMILIE, DAT IS ONS DNA

De meubels van Pilat&Pilat zijn stoer, Fries en duurzaam. Maar ook warm, rijk en vertrouwd. Niet voor niets krijgen alle modellen de naam van een familielid. ‘Alles draait om mensen bij Pilat&Pilat’.

Het is maar goed dat de familie Pilat zo groot is. Tientallen en tientallen meubelontwerpen bevolken inmiddels de Famyljecollectie van Pilat&Pilat (Famylje is Fries voor ‘familie’). Stamoudste Pake Sytse, zijn naam is sinds 2012 verbonden aan de stamtafel met een klokkenstoel als onderstel, kwam uit een gezin van dertien kinderen. Ook het gezin waarin Gjalt Pilat, oprichter van het Friese meubelbedrijf, werd geboren, telt dertien kinderen. ‘Soms verdwijnt een meubelstuk na jaren uit de collectie. En dan mis ik zo’n familielid toch’, geeft Gjalt Pilat toe. Niet zelden keert een Lutske, Hindrik of Jelle dan later toch weer terug, in een nieuwe gedaante. Op de boerderij in Twijzel – die in de loop der jaren vaak werd verbouwd en uitgebreid – konden zowel het familiebedrijf als de Famylje-collectie tot bloei komen. Ruim veertig jaar geleden begon Gjalt Pilat hier met het verkopen en opknappen van antiek. Gaandeweg ging hij in de houtwerkplaats ook eigen meubels te ontwerpen. Zijn oog voor vormgeving samen met zijn koopmansgeest deden de rest. Sinds begin jaren negentig is de Famylje-collectie een feit, en de laatste jaren zijn er (inter) nationaal steeds meer winkels die Pilat&Pilat verkopen. In Twijzel werken zo’n twaalf mensen dagelijks aan het ontwerp en de verkoop van de meubels. De werkplaats is er alleen nog voor kleine klusjes en reparaties. Zo’n veertien jaar geleden verplaatste Pilat de productie naar een eigen fabriek in Bosnië, waar het hout praktisch naast de fabriek voorhanden is. Net als goede ambachtsmensen trouwens. En zo als dat ook in een familie gebeurt, ontwikkelt het familiebedrijf zich organisch verder. De fabriek Nord Ent/Lockwood heeft pas een flinke uitbreiding achter de rug. Hard nodig, want inmiddels werkt de fabriek ook in opdracht van anderen.

TWIJZEL NOG STEEDS DE THUISBASIS

Vandaag de dag is Pilat&Pilat een sterk merk in duurzame, houten meubels. ‘En we zijn fabrikant en distributeur van de verschillende eigen collecties’, legt Kristien Pilat uit. De oudste dochter van Gjalt Pilat werkt sinds 2001 als vormgever in het bedrijf en nam bovendien haar eigen kindermeubellijn Warber mee. Peter Tromop is de derde ontwerper binnen Pilat&Pilat.

PILAT&PILAT

Hoewel Pilat&Pilat inmiddels ook groot is in Bosnië en steeds meer winkels in binnen- en buitenland de collectie aanbieden, zijn de Friezen honkvast. Nog steeds is de boerderij in Twijzel de thuisbasis van het bedrijf. Hier rollen de ontwerpen van de tekentafel en ontstaan de ideeën voor nieuwe collecties. Bovendien proef je hier in de showroom heel goed waar Pilat&Pilat voor staat. Kristien: ‘De verkoop van onze meubels laten we heel graag over aan de goede dealers die wij hebben. In onze eigen showroom hebben we alle ruimte voor de collectie en onze manier van interieur inrichten.’ Een tocht naar Twijzel is bovendien een uitje op zich: met wandelpaden die bij de achterdeur beginnen, het interieurcafé en regelmatig exposities van werk van kunstenaars en andere ontwerpers/merken. Volgens Kristien schuilt de kracht van Pilat&Pilat in de tijdloosheid van het merk. ‘Onze meubels zijn even eigentijds als geworteld in de traditie van houtbewerken. Op een bijzondere manier zijn ook alle ontwerpen herkenbaar als Pilat: het handschrift is helder en eenvoudig, maar de afwerking en de materialen zijn rijk. De vertrouwdheid en huiselijkheid liggen diep opgesloten in de robuuste ontwerpen voor kasten, tafels, stoelen, banken en accessoires. Ook het familiegevoel voegt echt iets toe. Het gaat er hier gemoedelijk aan toe, het is allemaal heel eigen en vertrouwd.’