Vakantieland BOSNIË

door Annelies-pilat #Bosnie

Vakantieland Bosnië, veelzijdige natuur, een rijke geschiedenis en zeer gastvrij

Gjalt Pilat startte in 2003 het productiebedrijf, nadat meubelmaker en medewerker Zarko Mandir hem wees op de mogelijkheden in zijn geboorteland Bosnië. Sindsdien worden alle Pilat&Pilat meubels er duurzaam geproduceerd.

De rijke geschiedenis en het afwisselende landschap maken het land tot een unieke bestemming. Misschien zijn de eerste beelden die je te binnen schieten wel die van de burgeroorlog die er 19 jaar geleden woedde. Het conflict tussen de etnische bevolkingsgroepen sluimert nog steeds voort. Maar er is veel veranderd. Oorlogsveteranen die elkaar voorheen rivaliseerden, bieden elkaar nu een helpende hand. En voor het WK voetbal in Brazilië kwalificeerde Bosnië zich met een multi-etnisch nationaal voetbalelftal.

Overweeg dit bijzondere land eens als vakantieland en wel om de volgende redenen:

Bosnië telt bijna 3500 plantensoorten en is enorm bosrijk. Je komt er voornamelijk naaldbomen, beuken en eiken tegen en er bloeit onder anderen jasmijn en jeneverbes. De weidse eikenbossen strekken zich uit over de zonnige berghellingen terwijl de beukenboom liever aan de schaduwzijde wortelt. Dit zijn echter lang niet alle soorten die er groeien. Wilgen, sparren, kastanjes, essen en wilde fruitbomen zijn een greep uit de rest van het geheel.

Ga je de bossen in dan kun je een gevarieerd dierenrijk tegenkomen. Wolven, wilde zwijnen, lynxen, otters, vossen, gouden jakhalzen, dassen, wilde vogels en hier en daar een zeldzame beer. Naast dit wildleven, zie je in Bosnië ook veel kuddes met schapen, soms geleid door een oude herder, wat een gemoedelijk, authentiek tafereel oplevert.

Bosnië ligt voor een klein deel aan zee en heeft stranden waar je op mooie zomerdagen goed terecht kunt. En anders is het wel aangenaam bij de meren, die gesierd worden door talrijke zwanen. Er is volop mogelijkheid tot watersport en in de winter kun je in Bosnië ook skiën.

Ben je op zoek naar cultuur, dan is het stadje Mostar en natuurlijk de hoofdstad Sarajevo een bezoek waard. Sarajevo is een levendige stad, met een indrukwekkende geschiedenis en genoeg bezienswaardigheden.

En dan nog de ‘verborgen parel’ van Bosnië. Kravice Falls is een adembenemende vallei met imposante watervallen, het heldere water lijkt er uit de weelderige, groene boomtoppen te stromen. Zou dit één van de redenen zijn waarom veel vakantiegangers terugkeren naar Bosnië?

Tekst i.s.m. Nynke Poortinga, student small business en retail management.

Schrijver: Annelies Pilat

deel deze pagina