THUIS BIJ PILAT&PILAT

door Annelies-pilat #showroom #thuis

Wie zelf wil voelen en ervaren wat de oorsprong is van de Pilat&Pilat meubelcollectie, doet dat het beste hier.

Tekst: Renske Schriemer, DesignPress

Bij Pilat in Twijzel ‘kom je achterom’. En dat zegt eigenlijk al genoeg. Een bezoek aan de bakermat van het meubelbedrijf is een beetje als thuiskomen, met de hele collectie op zicht én het Interieurcafé voor een gezellig moment.

De boerderij aan de doorgaande weg in Twijzel is al ruim veertig jaar lang het hart van het bedrijf. Ooit stond hier het antiek dat Gjalt Pilat verkocht, hier kwamen ook de eerste Pilat-meubels uit de werkplaats en zo groeide de Famylje-collectie onder het rieten dak uit tot wat het nu is. En nog steeds is de boerderij de thuisbasis voor de familie, het bedrijf en de collectie. Wie zelf wil voelen en ervaren wat de oorsprong is van de Pilat&Pilat meubelcollectie, doet dat het beste hier.
Langs de weg is de boerderij van Pilat niet te missen. In de tuin, direct in het zicht, staat de zo herkenbare glazen en met houten lamellen beklede vitrinekubus – met daarin een voorproefje van wat binnen te wachten staat. Een grindpad leidt bezoekers helemaal langs de boerderij naar het erf, met zicht op de weilanden en de tuin. Via de achterdeur sta je vervolgens direct in het Interieurcafé annex accessoirewinkel met producten uit eigen collectie maar ook wooncadeaus van een aantal geselecteerde merken.
De showroom – die zich uitstrekt over een groot deel van de begane grond van de boerderij en de verdieping – biedt alle ruimte aan de Famylje-collectie. Bijna alle items zijn er te vinden (ook de allernieuwste), in verschillende afmetingen, uitvoeringen en houtsoorten – zorgvuldig gestyled. De showroom is het ‘thuis’ van Pilat&Pilat, stelt Annelies Pilat. Zij is verantwoordelijk voor dit onderdeel van het bedrijf. ‘Hier kun je vergelijken, voelen en ruiken. Ik ben er om advies te geven over maatvoeringen, houtsoorten en afwerkingen.’ Advies en inspiratie, daar is de showroom voor bedoeld. We kunnen hier desgewenst een tekening maken voor specifiek maatwerk, of een offerte-aanvraag opstellen.’ De showroom fungeert ook als galerie. Kunstliefhebber Gjalt Pilat verhuist regelmatig stukken uit zijn collectie naar de showroom, voor een tijdelijke tentoonstelling. Af en toe zijn er exposities van kunstenaars in de showroom.
Geïnteresseerden en klanten maken soms een flinke reis om nader kennis te maken met Pilat&Pilat. Vaak hebben ze het merk leren kennen bij een woonwinkel in de buurt of via een woonmagazine. Annelies: ‘Als ze hier eenmaal komen, zijn ze vaak verwonderd over de collectie, de mogelijkheden die er zijn, maar ook door de omgeving van ons bedrijf. Hier proef je duidelijk waar het merk vandaag komt, de Friese Wouden, de bomen, het pure landschap.’
Omdat de bezoekers vanuit heel Nederland komen – Twijzel is de enige showroom van de Pilat&Pilat-collectie, naast de permanente showroom bij Design Post in Keulen – is het aangrenzende Interieurcafé een fijn verlengstuk. Of beter nog: de huiskamer van Pilat&Pilat. Het is het domein van Renate, die sinds 2014 de leiding heeft over het Interieurcafé. Zij bedenkt de gerechten, maakt soepen, taarten en broodjes en ontfermt zich over de sfeer in café en winkel. Gegeten en gedronken wordt er natuurlijk aan Pilat-meubels. Het ruikt hier naar hout maar ook naar appeltaart. Bijna alle gerechten op de kaart van het Interieurcafé zijn huisgemaakt, en vaak ook nog met ingrediënten uit de buurt. Soms zelfs uit eigen tuin.
Niet alleen klanten of geïnteresseerden zijn welkom in het café, maar ook buurtbewoners. Steeds vaker weten zij de weg te vinden voor een kop koffie of lunch. Renate: ‘Of ze komen even een leuk cadeautje kopen. En buiten openingstijden is het ook mogelijk een feest of jubileum te vieren in het café. In het winterseizoen organiseren we ook filmavonden, met eten erbij. Dan kook ik en is het echt eten aan mijn keukentafel, heel gezellig.’

Iedereen is welkom bij Pilat&Pilat. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag staan de deuren van de showroom en het Interieurcafé open voor geïnteresseerden uit het hele land, maar ook voor buurtbewoners.

Schrijver: Annelies Pilat

Gerelateerde blogs

deel deze pagina