De makers van de Famylje Collection: serie portretten, Peter Tromop

door Annelies-pilat #design #ontwerp #portret

serie portretten
DE MAKERS VAN DE FAMYLJE COLLECTION

Peter Tromop (1969),
Interieurarchitect/ontwerper bij Pilat&Pilat

Tekst: Renske Schriemer, Design Press

‘Bij Pilat & Pilat gaat het om het hout, we proberen daar op een ongekunstelde manier mee om te gaan. Er gaat een oprechtheid uit van de collectie.
We – Gjalt, Kristien en ik - laten schetsen aan elkaar zien; met de ene gaan we verder, de andere laten we liggen. Er is een rode draad, maar die hoeven we niet steeds uit te spreken. Meestal voelen we alledrie wel aan wat past en wat niet past.
Kristien, die ik nog ken van de kunstacademie in Kampen, waar we beiden studeerden, vroeg mij rond 2001 om te helpen met nieuwe tekensoftware. Daar was ik, ook door mijn werk bij een architectenbureau, goed in thuis. Niet veel later kwam de vraag of ik bij Pilat&Pilat wilde komen werken. Naast het uitdetailleren van ontwerpen en maatwerk voor klanten houd ik me bezig met het ontwerpen van meubels voor de collectie.
Voor mij hoeft een meubel niet de hoofdrol te spelen, ik denk graag vanuit het interieur. Mijn ontwerpen zijn logisch, de vormen simpel. Ze mogen er niet te bedacht uitzien. Toch zit er vaak heel wat denkwerk in. Mijn nieuwe dressoir, met twee grote deuren die voor elkaar langs schuiven, is vrij strak. Door een nieuw schuifsysteem toe te passen is de onderrail overbodig. In plaats daarvan worden de deuren aan de onderzijde geleid door een onzichtbaar wieltje. Dankzij dit vernuft is de techniek verborgen en niet storend aanwezig in het ontwerp. Een boven- en onderblad, en die twee deuren, dat is alles wat je ziet. Daar ging heel wat uitzoekwerk aan vooraf, maar dat vind ik leuk. Als het uiteindelijk klopt en de dingen vallen op zijn plek, krijgt het meubel een vanzelfsprekendheid waar ik van hou.’

‘Voor mij hoeft een meubel niet de hoofdrol te hebben, ik denk vanuit het interieur’

Schrijver: Annelies Pilat

Gerelateerde blogs

deel deze pagina