De makers van de Famylje Collection: serie portretten, Bas van der Veer

door Annelies-pilat #design #ontwerper #portret

serie portretten
DE MAKERS VAN DE FAMYLJE COLLECTION

Bas van der Veer (1985),
Industrieel ontwerper, Eindhoven

Tekst: Renske Schriemer, Design Press

‘Mijn roots deel ik met Pilat & Pilat. Ik woon en werk sinds mijn studie aan de Design Academy in Eindhoven, maar ben geboren en getogen in Friesland. Ik ken de Pilatten bovendien al lang; mijn ouders zingen in een koor met de oprichters, Gjalt en Diny Pilat. De meubelmakerij van Pilat hoort er van kindsafaan vanzelfsprekend bij voor mij.
In de begintijd van mijn eigen studio (sinds 2009, red.) werkte ik veel met kunststof en keramiek. Ik wilde graag een keer met hout werken en trok op een dag de stoute schoenen aan. Toen ik Gjalt voorstelde om mijn dienblad/snijplank te produceren, reageerde hij welwillend. Bijzonder, want de ontwerpen komen meestal van het eigen team. Plank Hedde (naar mijn broer) deed het gelijk goed, en zo volgden meer ontwerpen. Mijn bezoek aan de fabriek in Bosnië inspireerde tot stoel Eva (nicht), met mooie houten pen-gatverbindingen. Kruk en tafel Syl (mijn achterneefje) hebben allebei een in elkaar vallende driepoot. Ze voegen echt iets toe aan de collectie. De vormentaal van Pilat is ingetogen, rustig en symmetrisch. Mijn ontwerpen zijn speelser, en zachter van vorm. Syl is grafisch door het verschil in kleur van bovenblad en basis.
Veel ontwerpers uit mijn generatie doen graag alles zelf, van ontwerpen tot produceren en de verkoop. Ik niet. Laat mij maar ontwerpen en ontwikkelen, dat vind ik het leukste. Bij Pilat&Pilat heb ik de kans om in hout te werken, van hoge kwaliteit en met veel ambacht. En dat in een familiesfeer. Kwam ik daar laatst binnenvallen, zat het team net om de tafel, soep te eten. Dat heeft iets sympathieks.’

basvanderveer.nl

Tekst: Renske Schriemer, Design Press

Schrijver: Annelies Pilat

Gerelateerde blogs

deel deze pagina