De Europese IEP

door Annelies-pilat #iepen #houtsoorten

In de massief houten meubelen van de Famylje Collection staan vier houtsoorten centraal; eiken, walnoot, esdoorn en iepen.
Bij elk meubel blijft het unieke karakter van de boom bewaard. Geen twee exemplaren van hetzelfde type meubel zijn daardoor qua uitstraling exact hetzelfde, maar kunnen verschillen in bijvoorbeeld kleurnuance. Voor de Famylje Collection zal een meubelmaker voor elk meubel een zo evenwichtig mogelijk beeld creëren door een juiste selectie van het meubelhout.

In dit BLOG artikel geven we aandacht aan de bijzondere houtsoort Iepen. Tekst i.s.m. Nynke Poortinga, student small business en retail management.

De Europese iep, ook wel Ulmus of Olm genoemd, behoort tot de Ulmacea (Iepen familie). De soorten van deze familie komen voor over het gehele noordelijk halfrond.

De iep werd heel vroeger gezien als heilige boom van vrouwelijk karakter, gewijd aan Moeder Aarde. De iep was echt een gebruiksboom. De bast werd gebruikt voor het maken van touw, matten, schoeisel en mogelijk ook kleding en van het hout werden bogen en andere gereedschappen gemaakt.

Van nature komt de iep voor in gemengde loofbossen. In Nederland zie je deze boom ook veel als laanbeplanting en als karakteristieke boom in de binnenstad. Dankzij het goede herstelvermogen, haar relatieve ongevoeligheid voor luchtverontreiniging en het vermogen om zelfs in verdichte bodems nog goed te wortelen, is het een stadsboom bij uitstek.

De iep groeit vrij snel en kan op jonge leeftijd (25 jaar) al een forse omvang bereiken. Onder goede omstandigheden kan een iep meer dan 200 à 250 jaar oud worden en een monumentale status bereiken.

Iepenhout is van zeer goede kwaliteit. Het is gerelateerd aan het gewicht enorm sterk. Bovendien is het bijna niet te splijten. Iepen is moeilijk ontvlambaar en daardoor relatief brandveilig. Om die reden werd het vroeger vaak gebruikt voor ‘klokkenstoelen’ , de constructie waar de kerkklok in gemonteerd werd.

Iepenhout is een zeer fraaie houtsoort. Het heeft een grove nerf en levendige tekening. Het hout is lichtbruin van kleur, met rood/roze-achtig en geelwit nuances en heeft een warme uitstraling. Iepenhout heeft een heel 'eigen tekening' en het is fascinerend om een meubel van iepen houten in alle rust te bewonderen.

Pilat&Pilat heeft 3 uitstralingen iepen in de collectie: standaard iepen, licht iepen en gebakken iepen.

Pilat&Pilat koopt voor de productie graag particulier hout aan, via kleine bedrijven. In het boomrijke Bosnië is de boomgaard van oudsher een duurzame oudedagsvoorziening. Gemiddeld heeft een familie zo’n twee hectare bosgrond met tientallen vruchtbomen, zoals walnoot en kersen. Na het jarenlange plezier van het oogsten is de boom tenslotte rijp geworden voor de kap. Met de opbrengst van drie bomen kan het gezin, dat vaak uit drie generaties bestaat, aangenaam 'de winter door'.
De jongere generatie zorgt voor steeds nieuwe aanplant en voor het onderhoud van de boomgaard. Een persoonlijk keurmerk van zorg en toewijding wordt automatisch,
van generatie tot generatie aan het groeiende hout meegegeven. Van familieboomgaard tot Famylje Collection. Een duurzaam en verantwoord proces.

Het standaard iepen (met roze en rood tinten) groeit in Bosnië in de bergen, op terrein met veel steen en weinig water. Dit iepen groeit langzaam en moet vechten tegen wind en het harde klimaat. Er ontstaat een 'donkere' structuur van het hout en toont de warme roze en rood tinten in onze meubelen.
Licht iepen groeit in Bosnië meer op laag en vlak terrein, in de buurt van rivieren en water. Het krijgt voldoende water en zon en de bomen groeien gemiddeld sneller dan het standaard iepen. Licht iepen is geel/wit van kleur.

Bij het ‘bakken’ wordt het iepenhout verhit tot een temperatuur tussen de 200 en 240 graden. Tijdens dit proces wordt het vochtgehalte in het hout teruggebracht en verandert de structuur van het hout zodanig dat het praktisch ongevoelig is voor krimp en uitzetting. Daarnaast krijgt het hout een mooie karakteristieke donkerbruine kleur. Dit alles maakt het ‘gebakken’ hout tot een ecologisch verantwoord alternatief voor tropisch hout.

Binnenkort meer over de andere houtsoorten: eiken, esdoorn en walnoot.

Schrijver: Annelies Pilat

Gerelateerde blogs

deel deze pagina